Project

Het reisverslag dat Frans tijdens zijn reis naar en over Java maakte, is nooit gepubliceerd. Het is niet duidelijk of Frans het verslag louter heeft geschreven voor hemzelf en zijn familie, of dat hij het idee had om het ooit te publiceren. De index op plaatsen achterin verwijst toch naar publicatiedoeleinden.  Het manuscript behoort heden ten dage tot de collectie van het KITLV (Koninklijk Instituut voor Taal-, Land en Volkenkunde). In het Dordrechts Museum worden de Indische tekeningen van Frans Lebret bewaard. Deze schetsen, tekeningen en aquarellen werden in 1950 door de zoon van Frans Lebret geschonken aan het museum. Helaas zijn lang niet alle tekeningen geïdentificeerd en geïnventariseerd. Naast een transcriptie van het reismanuscript, zal het onderzoek zich ook richten op de identificatie van de tekeningen. Ook de vraag waarom Frans Lebret dit reisverslag maakte en waarom hij diverse tekeningen uitwerkte tot aquarellen zal worden onderzocht. Er blijken ook Indische schilderijen van Frans te bestaan, enkele zijn getraceerd bij nazaten van Frans Lebret.

Het reisverslag met het bijbehorende onderzoek naar de Indische reis van Lebret zal door de Linschoten-Vereeniging in 2017 worden uitgegeven.  De Linschoten-Vereeniging is een vereniging die zeldzame onuitgegeven Nederlandse reisverslagen publiceert. Deze publicatie wordt verzorgd door Anne Leussink (1980), neerlandica en historica, afgestudeerd op het reismanuscript van Frans Lebret en Wyke Sybesma (1983), museologe en kunsthistorica, werkzaam als junior conservator bij de Dordtse Musea.  Anne en Wyke hebben eerder samen gewerkt voor de tentoonstelling Expeditie Java. De Indische tekeningen van Frans Lebret in het Dordrechts Museum in  2011.

Met dank aan: Linschoten-Vereeniging (website),  Koninklijk Instituut voor Taal-, Land en Volkenkunde (website), Dordrechts Museum (website),  Universiteit Leiden (website), Erfgoedcentrum DiEP (website), familie Lebret, PUNTPIXEL (website)

Advertenties

4 Reacties op “Project

 1. Heleen de waard

  Frans Lebret schreef in zijn inleiding van het reisverslag;Zij is dan alleen voor mijne verwanten geschreven ,zonder enige verschoning te vragen voor stijl of taalfouten en goedwillig worde door henzelven leemtens aangevuld alwaar zij zulks wenschelijk mogen achten.
  Vriendelijke groet van Heleen de waard,nazaat van Martinus Lebret,(broer van Frans )

  • Ik ben de achterkleindochter van Frans Lebret : Dineke Lebret van 1938, woon in italie en zeer geinteresserd in ’t reisverslag van Opa! Houdt me op de hoogte a.u.b. !!

  • Kan iemand mij schrijven ? ik ben niet supervlot met pc. Ik ben de achterdkleindochter dineke Lebret,en woon in italie,en wou graag op de hoogte gehouden worden met alles wat mij opa betreft. ik ben van 1938.
   heel veel dank !

   • Heleen de waard

    Geachte Dineke, mijn grootmoeder was ook een Lebret nazaat en haar grootvader was Martinus, de broer van Frans .Ik geef hierbij mijn emailadres , dan kunt u mij mailen en zal ik u laten weten wanner het boek volgend jaar gepresenteerd wordt, vriendelijke groet, Heleen de Waard.
    Helenadewaard@hetnet.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s